Kmo’s experimenteren dichtbij en goedkoop met AI in digitale experimenteerruimte van Voka

Actua
door
Voka

Voka opent in maart een digitale experimenteerruimte in elke Vlaamse provincie. Kmo’s kunnen er terecht met al hun vragen over digitale transformaties en AI. Ze krijgen er ook begeleiding voor hun projecten rond (datagedreven) digitale technologieën en voor de integratie en toepassing ervan in hun concrete bedrijfsrealiteit.

**
© Foto Riccardo Annandele, Unsplash

Concreet kan een kmo in een digitale experimenteerruimte terecht om bijvoorbeeld zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Die toepassing kan aan het lab worden voorgelegd en getest. 

Kmo’s kunnen er gebruik maken van de beschikbare infrastructuur, methodieken en technische expertise van de kennispartners.

Tegelijkertijd zal er ook aandacht uitgaan naar de plaats die deze digitalisering krijgt binnen het bedrijfsmodel.

Experimenteren met AI

Ook een digitale technologie als artificiële intelligentie wordt op deze manier bereikbaar voor kmo’s. 

“Vanuit Voka begeleiden we reeds veel ondernemingen in hun digitale transformatie”, zegt gedelegeerd bestuurder van VOKA Hans Maertens. “We hebben hiervoor met de steun van VLAIO een digitale Quick Scan ontwikkeld die al door meer dan 800 bedrijven werd ingevuld.”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka
40% van de kmo’s heeft een eerder lage tot gemiddelde digitale maturiteitsscore.
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

Uit de resultaten van deze digitale maturiteitsscore blijkt dat Vlaamse kmo’s nog werk hebben.

“40% van de kmo’s scoort eerder laag tot gemiddeld”, vat Hans samen. “De meest voorkomende vragen van kmo’s zijn: Hoe kan slimme data mij helpen om betere (strategische) beslissingen te nemen? Is machine learning iets voor mij? Hoe kunnen digitale tools mij helpen om mijn interne processen efficiënter te laten verlopen?"

"Met deze extra ondersteuning kunnen we de toegang tot aanwezige testinfrastructuur vereenvoudigen en kmo’s vooruit helpen in hun digitale omslag.”

Kmo betaalt slechts 30%

Uniek is de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld.

Per provincie zijn de beste lokale partnerschappen aangegaan om de digitale experimenteerruimtes tot een succes te maken. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits maakt 5,14 miljoen euro vrij voor het project.

Dankzij deze steun wordt 70% van de kosten voor het digitaal experimenteren gedragen door de overheid. De kmo betaalt slechts 30% voor de dienstverlening.

In maart 2021 zullen de digitale experimenteerruimtes operationeel zijn.

TwitterLinkedIn