1,5 meter afstand bewaren in de horeca? Dat is zo gepiept met de AI-ober Smartendr

Verhaal

Corona zal de horeca zeker veranderen. De start-up Smartendr speelt hier nu al op in. Klanten bestellen op afstand… en de horeca-uitbater wordt slimmer van de data die de app verzamelt.

""
Na een bestelling via de app van Smartendr haal je gemakkelijk je bestelling af © Foto David Emrich, Unsplash

Horeca-uitbaters kunnen kiezen uit een lange lijst apps en platformen om bestellingen op te nemen, take-aways vlot te laten verlopen en personeel aan te sturen. Maar zijn deze ook slim? De jonge Gentse app Smartendr belooft als eerste een echt slimme, digitale ober.

AI legt trends bloot

De nieuwe horeca-app werkt vernieuwend naar de horeca-uitbater én zijn of haar klanten. 

“Via artificiële intelligentie spoort de app trends op”, legt mede-oprichter Louis Pannier uit. “Het zegt welke producten wanneer goed scoren. Met deze gegevens kunnen horeca-uitbaters hun zaak beter runnen. Daarentegen verliezen ze vandaag veel marge omdat ze geen data hebben of gebruiken, bijvoorbeeld om gerichte aanbiedingen te doen.”

Tegelijkertijd winnen ook klanten bij een slimmer bestelplatform dankzij de doorgedreven personalisatie.

""
Met de data die onze app verzamelt, kunnen horeca-uitbaters hun zaak beter runnen.
Louis Pannier, mede-oprichter Smartendr

De ene klant heeft een allergie aan noten. De andere drinkt steevast Coca-cola. En nog een andere eet enkel vegetarisch. 

“De AI-toepassing zorgt ervoor dat mensen een menukaart op maat krijgen”, zegt mede-oprichter Robin Praet, “gebaseerd op eerdere bestellingen en informatie over allergieën. Iemand die een notenallergie heeft, zal nooit een gerecht met noten op zijn of haar menu krijgen. Dat maakt het veel gemakkelijker om te bestellen.”

Oprichters van Smartendr Robin Praet en Louis Pannier
Smartendr-oprichters Robin Praet (links) en Louis Pannier

Studievrienden worden co-founders

Smartendr is de eerste start-up die de twee studievrienden Louis en Robin samen oprichten. Louis maakte zijn rechtenstudies niet af en werkte in verschillende jobs als sales manager in Europa.

Zijn studiemaat aan de UGent, burgerlijk ingenieur Robin, deed ondertussen AI-expertise op na zijn thesis over het voorspellen van sportuitslagen via AI. Tijdens hun studies werkten ze geregeld samen in een café.

In de horeca zagen de twee een grote markt open liggen.

“Ik zag dat er in het buitenland helemaal anders bestellingen werden opgenomen dan in België”, zegt Louis. “Het brainstormen begon klein, maar liep al snel uit. Tot we zelfs dag en nacht nadachten over een beter horecasysteem. Daarop besloten we onze job in te ruilen voor onze start-up, met in-house ontwikkelde AI.” 

""
Deze ober noteert de bestelling van zijn klanten nog met pen en papier. © Foto Jessie McCall, Unsplash

Slimmer dan huidige apps

“In klassieke apps zit geen toekomst”, vergelijkt Louis. “Je moet experience brengen. Mensen willen persoonlijk behandeld worden. Iedereen die bij Mc Donalds bestelt, krijgt mayonaise of ketchup gesuggereerd. In een restaurant wordt iedereen hetzelfde menu van de chef gepresenteerd. Maar omdat mensen steeds kieskeuriger worden, is dat niet meer de juiste aanpak.”

Hun virtuele ober heeft nog een belangrijke troef ten opzichte van de huidige apps… “De grote bestelplatformen houden de data voor zichzelf”, zegt Robin. “Wij delen onze data met onze klanten. We willen hen slimmer maken.”

""
Spaghetti-restaurant BAVET laat zijn klanten via QR-code bestellen

Bestel vlot via de QR-code

De toegangspoort tot deze app is een QR-code die op elk tafeltje in een aangesloten café of restaurant te vinden is. Even scannen. En bestellen maar.

Na het proefdraaien in de evenementensector en opstarten bij de eerste klanten, sloeg corona toe. “In allerijl bouwden we de app om tot een app waarmee mensen ook thuis eten kunnen bestellen”, legt Robin uit. “De QR-code kan even vlot gedeeld worden via een website en Facebook. Bestellen en vervolgens afhalen of laten leveren, wordt zo kinderspel.”

”Drie vierde van onze klanten bestelt via de app"

“Onze klanten kunnen aanschuiven aan de toog of bestellen via de app”, getuigt Cédric Hanet, partner van het Greenway-food concept. “Toen onze restaurants open waren, bestelde drie vierde via de app.”

Het grootste verschil met andere aanbieders als Uber Eats, Deliveroo en Takeaway.com is de personalisering die mogelijk is via de data, ervaart Cédric.

“Het is een groot voordeel om zelf data over onze klanten en gerechten te verzamelen en te beheren. We weten wie, wat bestelt en graag eet. We krijgen deze data, terwijl andere platformen deze data voor zich houden. Het geeft ons de mogelijkheid om te personaliseren volgens deze data en aan upselling te doen via de app. Onze klanten bestellen gemakkelijk en krijgen een aanbod dat afgestemd is op hun voorkeuren en mogelijke allergieën.”

350.000 start- en groeikapitaal

Smartendr haalde in een eerste kapitaalronde 350.000 euro op bij privé-investeerders met ervaring in de horeca en het opstarten van een bedrijf. De start-up bestaat vandaag uit zeven mensen en telt enkele vacatures. 

De drietalige app zegt vandaag meer dan honderd klanten te hebben in België en Frankrijk. Op termijn wil het uitgroeien tot een Europese speler die ook actief is buiten de horeca. 

“Momenteel komen meerdere sectoren in de picture die op zoek zijn naar efficiëntere manieren om bestellingen op te nemen. En overal zijn er mensen die niets meer willen aanraken. Bestellen via de eigen smartphone is dan het veiligste”, besluit Louis.

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?