Ransomware bedreigt je onderneming! Let op voor deze 6 gevaren
Ransomware is een zeer groot gevaar voor Belgische ondernemingen. Experts van G Data CyberDefense merken op dat cybercriminelen steeds agressiever, doelgerichter en intelligenter aanvallen. Opgelet voor deze 6 gevaren van ransomware 2.0!
Volgens securityspecialist G Data CyberDefense verwachten ondernemingen zich best aan 'ransomware 2.0'. Dat lezen we op hun blog 2021 wordt het jaar van ransomware 2.0.
"De methodes waarop cybercriminelen slachtoffers afpersen met ransomware worden steeds agressiever", concludeert Eddy Willems, security evangelist bij G Data CyberDefense.
"Vooral de tactiek waarbij cybercriminelen een dubbelslag slaan, dreigt een echte trend te worden. Ze benaderen dan zowel organisaties als individuen voor losgeld."
Welke cybersecurity gevaren brengt het nieuwe jaar met zich mee?
Gevaar 1. Cybergijzeling van particulieren
Cybercriminelen die informatie uit databases bemachtigen, beperkten zich tot nu toe meestal tot het afpersen van de getroffen organisaties. Maar de kans groot dat ze ook de slachtoffers van wie de persoonsgegevens zijn, rechtstreeks benaderen voor losgeld.
Als stok achter de deur dreigen ze met het publiceren van de privacygevoelige data. Op deze manier wordt er dubbel geprofiteerd van de aanval en zijn de inkomsten hoger.
Bekijk ook zeker deze keynote van Eddy Willems over de toekomstige cybergevaren op het Nspire-event van Telenet Business.
Gevaar 2. Kmo’s onder vuur
Gevoelig meer kleine tot middelgrote ondernemingen vallen ten prooi aan digitale criminaliteit. De hacking van het Instagram-account van helen b is hier een triest voorbeeld van. Vaak denken kleinere bedrijven dat ze niet interessant zijn om te worden gehackt. Dit is onterecht. Want criminelen weten dat dergelijke bedrijven vaak minder goed beveiligd zijn.
Websites van kleinere ondernemers zullen ook steeds vaker dienen als platform voor het verspreiden van kwaadaardige software.
👉 Beveilig je onderneming beter tegen ransomware . Download hier de gratis gids Cybersecurity Gids voor de kmo van de Cyber Security Coalition.
Gevaar 3. Mobiele malware
Meer innovatieve mobiele malware bedreigt ons. Deze software wordt bijvoorbeeld verpakt als de update van een app. Omdat deze zich voordoet als legitieme app merken veel beveiligingsoplossingen ze niet op.
Pas later zal ongemerkt de malware worden geïnstalleerd op het systeem, met alle gevolgen van dien.
Gevaar 4. Social engineering
Ook 'social engineering' zal naar verwachting steeds professioneler worden. Bij deze techniek probeert de hacker computersystemen van bedrijven aan te vallen via de zwakste schakel in de beveiliging. Dit is de mens.
👉 Je vergadert online? Deelt grote bestanden? Chat met klanten? Werkt thuis op je laptop?... Lees Wat is shadow IT? Wat zijn de gevaren? En hoe voorkom je hacking via deze externe IT-oplossingen?
Criminelen maken gewiekst gebruik van menselijke eigenschappen als nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Denk bijvoorbeeld aan een telefoongesprek waarin de hacker zich voordoet als een vertegenwoordiger van een financiële instelling en gewapend is met allerlei info van LinkedIn-profielen, de website van de onderneming en veel meer.
Gevaar 5. Aanvallen via Internet of Things
De groei van het Internet of Things (IoT) zal blijven doorzetten. Organisaties en individuen zullen ook daardoor extra beveiligingsmaatregelen moeten nemen.
Botnets van IoT-apparaten blijven groeien in 2021, waardoor er een toename zal zijn aan DDoS - en ransomware -aanvallen. Zelfs de schijnbaar onschuldigste IoT-gadgets kunnen niet langer zonder beveiliging worden gebruikt.
Gevaar 6. Industriële cyberaanvallen
Daarnaast zullen ook de cyberaanvallen op IoT-apparaten binnen het industriële domein toenemen. De convergentie van informatietechnologie en operationele technologie maakt omgevingen kwetsbaarder.
"Het gaat vaak om verouderde systemen waarvoor patches niet beschikbaar zijn of eenvoudigweg niet zijn geïnstalleerd", weten ze bij G Data.