Ddos-aanval op Belnet haalt 200 organisaties offline
Een ddos -aanval heeft ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen getroffen. Zij werden in meer of mindere mate afgesloten van het internet.
Ook de gebruikers achter de netwerken ondervonden hinder door de cyberaanval. Die vertaalde zich onder meer in overheidswebsites die niet of moeilijk te bereiken waren en studenten die geen toegang meer hadden tot online applicaties van hun universiteit of hogeschool.
➡ Ben je zelf het slachtoffer van cybercriminaliteit? KLIK DOOR naar Waarom en hoe een cyberaanval aangeven bij de politie
Pas ‘s avonds kreeg Belnet de crisissituatie weer onder controle. “Belnet is erin geslaagd de aanval op zijn netwerk volledig af te weren. Afgelopen nacht is de situatie stabiel gebleven”, zegt woordvoerster Davina Luyten aan DataNews.
“Dit is uiterst snel”, reageert cybersecurityspecialist Jan Gudentops van BA IT & Security. “Meestal heb je pas na een uur door wat er hand is. Daarenboven hebben de meeste organisaties geen voorbereidingen getroffen voor zo’n Ddos -aanval.”
Wat is een ddos -aanval?
Een distributed denial of service (ddos)-aanval is een cyberaanval die de beschikbaarheid van een bepaalde dienst belet. Tijdens de aanval wordt er op korte tijd zeer veel verkeer naar een netwerk of website gestuurd. Hierdoor geraakt die overbelast.
Het gaat dus niet over een inbraak of het stelen van data.
Crisisprocedure geactiveerd
Belnet heeft onmiddellijk zijn crisisprocedures geactiveerd. Het contacteerde ook meteen het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) om de cyberaanval onder controle te krijgen. Sinds dinsdagavond 4 mei is de aanval onder controle. De teams van Belnet blijven de toestand nauwlettend in de gaten houden.
“We zijn ons ten volle bewust van de impact die deze aanval heeft veroorzaakt op de organisaties die zijn aangesloten op ons netwerk en hun gebruikers. We beseffen dat dit hun werking grondig in de war heeft gestuurd”, zegt Belnet in een nieuwsbericht.
➡ Wapen je tegen elke cyberattack. Start een Cybersecurity -Verbetertraject. KLIK HIER... en VLAIO sponsort je voor 45 procent.
Hackers zetten andere tactiek in
“Belnet investeert permanent in cyberveiligheid ”, licht Dirk Haex, technisch directeur van Belnet toe. “De Ddos -aanval van gisteren was echter van een dergelijke grootorde dat ons volledige netwerk verzadigd is geraakt.”
“Omdat aanvallers voortdurend van tactiek veranderen, is het uiterst moeilijk om aanvallen af te zwakken.”
Volledige verzadiging netwerk
Er zijn geen aanwijzingen dat er netwerken geïnfiltreerd zouden zijn door cybercriminelen. Alles wijst erop dat de aanval uitsluitend gericht was op het volledig verzadigen van het Belnet-netwerk.
Op dit moment is het nog onduidelijk wie er achter de aanval schuilt. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Belnet heeft ondertussen al een klacht neergelegd bij de Federal Computer Crime Unit.